Afholdte foredrag sæsonen 2018 – 2019

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tirsdag den 4. september 2018 (i.s.m. FU) 

Bettina Buhl,  Museumsinspektør, cand.mag., Det Grønne Museum

Hvad spiste vore forfædre    

Det danske måltid i 15.000 år. Et foredrag, som kommer bag om måltidets kulturhistorie i Danmark – råvarerne, tilberedningen og serveringen gennem tiderne. Vi skal i køkkenet, i haven, på marken, og selvfølgelig skal vi have et spændende kig på de ældste danske kogebøger.

Foredragsholder er museumsinspektør Bettina Buhl, som arbejder med forskning og formidling af måltidets kulturhistorie på Det Grønne Museum.

 

Tirsdag den 2. oktober 2018 (i.s.m. FU)

Torben Albret Kristensen, cand.mag. og Slægtsforsker

Slægtsforskning uden kirkebøger og folketællinger         

I mange af landets sogne er kirkebøgerne ikke bevarede før engang i løbet af 1700-tallet eller i værste fald ikke før 1813/15, og hvad gør man så? Foredraget tager udgangspunkt i forfatterens eget forskningsprojekt omkring kortlægning af slægtskabsforholdene på øen Strynø 1688-1801, hvor kirkebogen først er bevaret fra 1776.

Tilhørerne bliver præsenteret for en række kildegrupper, fx tingbøger, jordebøger, fæste- og skifteprotokoller, matrikler, skattelister mm., og hvordan man kan hente relevante oplysninger ud af dem.

 

Tirsdag den 6. november 2018 (i.s.m. FU)

Per Andersen, cand.scient og Slægtsforsker

Slægtsforskning i 1900 tallet

Det kan være svært at finde nulevende slægts-medlemmer og andre, der har levet i 1900-tallet. Vi er vant til at søge tilbage i tiden, men det sker også, at vi leder efter oplysninger om slægten i 1900-tallet. Her er kilderne ofte nogle andre end dem, man normalt bruger som slægtsforsker, og man er ofte nødt til at lege detektiv også.

Per Andersen gennemgår en række af de vigtigske kilder til slægtsforskning i 1900-tallet, og det bliver krydret med mange eksempler på sager, som han selv har arbejdet med gennem tiden. Et nyttigt og lærerigt foredrag.

                                                                                             

Tirsdag den 4. december 2018 (i.s.m. FU)

Asbjørn Thomsen, Seniorforsker og Arkivar ved Rigsarkivet i Viborg  

Faderskabssager og Alimentationssager  

I dette foredrag fortælles om de børn, der blev født uden for ægteskab og deres forældre. Fokus ligger på perioden 1750-1850, hvor det kan være ganske vanskeligt at spore dem og deres historie i kildematerialet. Derfor vil en del af foredraget give gode tips og tricks til eftersøgningen af disse ’vanskelige’ aner. Først når vi ved mere om dem, kan vi nemlig begynde at finde svar på de mere komplicerede spørgsmål om deres historie: Er det sandt, at de uægte børn og den ugifte mor blev udstødt og hånet af lokalsamfundet? Kom og få svar på disse spørgsmål, når foredragsholderen fortæller om sit arbejde med de uægte børn i den nordøstlige del af halvøen Salling – og hvad han måtte ende med at konkludere!

 

Tirsdag den 8. januar 2019 (i.s.m. FU) 

Steffen E. Jørgensen, Fhv. arkivar og Seniorforsker, Rigsarkivet Viborg

Amtmanden og Amtsarkiverne

Mange arkivbrugere kommer i berøring med amtsarkiverne, når de skal finde faderskabs-, adoptions-, separations-, og skilsmissesager. At finde disse familieretslige sager kræver, man kan håndtere amternes journaler og journalsager. En stor del af amternes arkivalier er lagt på nettet, og foredraget vil berøre, hvordan man manøvrerer imellem journaler og journalsager.

    

Tirsdag den 5. februar 2019 

Leo Vinther Pedersen, Vagtmester og driftskoordinator ved Rigsarkivet Aabenraa

Generel slægtsforskning i Sønderjylland

Foredragsholderen vil fortælle om de Sønderjyske arkivalier og deres variation i forhold til de Konge-rigske, samt hvordan man finder rundt i arkivalierne fra den Hertugelige, den Preussiske og den Danske tid. Især ejendomshistorie vil blive taget op.

 

Tirsdag den 5. marts 2019

Generalforsamling 

 

Tirsdag den 2. april 2019

Søren Kolstrup, Fortatter og historiker

 Polske stemmer - om roepolakker og jøder. 

Forfatteren og historikeren Søren Kolstrup kaster den 2. april 2019 på KUC, Ågade 27, Kolding lys på de drivkræfter, der lå bag denne udvandring, og afdækker kulturmødet mellem polakker (incl. de polske jøder) og danskere gennem 1900-tallet.

Den polske indvandringsbølge omkring år 1900, alternativt 1893 - 1920/29. I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet (alternativt 1893 til 1920/29 udvandrede polakker til Danmark for at få arbejde i roerne, i tørvemoser og på teglværker.

Først kom de som sæsonarbejdere, siden blev de fastboende. En mindre del af dem, der kom fra Russisk Polen, vcar jøder fra den store tekstilby Lodtz, som slog sig ned i København.